Získajte bezplatnú ponuku

Do 5 minút vo vašom maili

Aká je spotreba vody?

  • Aká je spotreba vody?

Aká je spotreba vody?

Ak doma nechováte pirane, nevlastníte menšie rímske kúpele či 50-metrový bazén a ručička vášho vodomera sa nevrtí ako Kaplanova turbína, vaša spotreba vody je možno „v norme“. Taká štandardná, spadajúca do európskeho priemeru. To je však až 10-násobne viac ako bežná spotreba vody, napríklad obyvateľa subsaharskej Afriky. Dokážeme vodu využívať ekologicky, alebo ňou plytváme? Ako sa dá vodou šetriť bez toho, aby sme sa nijako zásadne neobmedzovali v jej využívaní? Pomerne jednoduchých a vonkoncom nie drahých spôsobov je viacero, stačí ich len poznať a začať aplikovať. Čítajte, aká je spotreba vody v bežnej slovenskej domácnosti a čo s tým môžeme urobiť.  

Viete,že…

… že podľa údajov OSN nemá prístup k čistej, hygienicky a zdravotne vyhovujúcej pitnej vode viac než 2 miliardy obyvateľov našej planéty? Na Slovensku je kvalita pitnej vody definovaná Vyhláškou MZ SR č. 247/2017 Z.Z. a je pravidelne kontrolovaná. Kvalita slovenskej pitnej vody je dlhodobo veľmi vysoká a jej dostupnosť je úplne bežná.

Máme vysokú spotrebu vody?

Afričan z oblasti Sahelu asi nedokáže pochopiť, koľko je schopný jeden človek v Európe spotrebovať vody. Často ju nepoužívame šetrne, ale ňou doslova plytváme. Priemerná denná spotreba vody jedného Európana je až okolo 140 litrov. Na Slovensku je to „len“ okolo 80 litrov na hlavu denne. Píšeme o spotrebe pitnej, nie úžitkovej vody. No a z tých 80 litrov využívame na varenie a pitie len desatinu. Takmer polovicu minieme na osobnú hygienu, zbytok spláchneme v záchodoch, použijeme na pranie a umývanie riadov. Do tejto spotreby nerátame využívanie vody napríklad na zalievanie izbových či záhradných rastlín, zavlažovanie trávnika, umývanie auta či napúšťanie bazéna.

Priemerná spotreba vody na Slovensku

Spôsob využitia Priemerná denná spotreba na osobu/l
Osobná hygiena vrátane umývania rúk 38
Splachovanie 20
Pranie a upratovanie 11
Varenie, umývanie riadov 9
Pitie 2

Hodnoty sú priemerné, každý člen domácnosti, samozrejme,  neperie a možno ani denne nevarí. Pomerné objemové hodnoty jednotlivých spôsobov využívania vody sa môžu zásadne líšiť podľa počtu a aj veku obyvateľov domácnosti. Z tabuľky je ale zrejme jasné, kde dokážeme najviac ušetriť. Bez toho, aby sme sa prestali dodržiavať bežné hygienické štandardy.

Spotreba vody aj rastie, aj klesá

Je reálny fakt, že so zvyšovaním životnej úrovne nerastie index ekologického zmýšľania, ale stúpa celková spotreba vody. Nie je to inak ani na Slovensku, medziročne je to síce „len“ okolo 0,5 %, ide ale o stabilný rast. Matematika je to však podstatne zložitejšia, odborníci pri raste celkovej spotreby vody evidujú paradoxný pokles. Od roku 2005 má klesajúci charakter špecifická spotreba vody v slovenských domácnostiach. Za 5 rokov dokázala klesnúť pomerne zásadne, až o 20 %. Priemerná spotreba vody na osobu a deň sa podľa oficiálnych údajov Ministerstva životného prostredia pohybuje okolo 80 litrov. Kvalita pitnej vody na Slovensku vykazuje podľa pravidelných odborných analýz dlhodobo vysokú úroveň.

Špecifická spotreba vody v slovenských domácnostiach má od roku 2005 má klesajúci charakter.

Ako vieme znížiť spotrebu vody?

Nebudeme preháňať, keď budeme tvrdiť, že sa to dá až o polovicu. Pomerne jednoduchými, vôbec nie drahými opatreniami a miernou zmenou návykov s pozitívnymi výsledkami. Celková spotreba vody v domácnosti je vždy špecifická, závisí od spôsobu využívania a samozrejme od počtu členov domácnosti. Tu sú praktické rady, ako môžete ročne ušetriť tisíce litrov vody.

  • inštalujte dvojpolohový systém splachovania
  • používajte úsporné pákové batérie, perlátory a sprchové hlavice
  • moderná práčka má určite nižšiu spotrebu vody ako starší typ
  • umývačka riadov minie zásadne menej vody ako klasický spôsob umývania
  • kúpanie striedajte so sprchovaním
  • pri čistení zubov tečie voda absolútne zbytočne
  • inštalujte inteligentný systém riadenia a kontroly vody RE.GUARD a majte vodu a jej spotrebu pod kontrolou
Ak neveríte, odmerajte si to. Ideálne, ak plánujete rekonštrukciu kúpeľne a kuchyne, vrátane kvalitných rozvodov. Jednoducho si odmerajte mesačnú spotrebu vody „pred a po“. Matematika nepustí, aj základné opatrenia a úpravy spolu so zmenou návykov môžu mať až nečakané výsledky.

Šetrime vodou, kým ju máme

Voda je životodarná, v našich končinách bežná, v iných nedostatková, niekde až strategická prírodná surovina. Voda okrem iného dáva našej planéte pri pohľade z vesmíru jej jedinečnú modrú farbu. Aby z nej časom nebola taká nejaká červenkastá ako na Marse, musíme zásadne znížiť spotrebu vody. Je to jedna z ekologických požiadaviek v časoch rozbiehajúcej sa klimatickej zmeny: zastavenie plytvania pitnou vodou. Problém je v tom, že v konzumnej spoločnosti ľudia nemajú dôvod šetriť tým, čo je relatívne takmer zadarmo. Cena vody je u nás v porovnaní s inými životnými nákladmi stále nízka, tak prečo by sme mali vodou šetriť? Nuž ani veľmi nie kvôli finančnej úspore, ale z princípu. Dá sa to, len treba chcieť.

2021-03-12T23:50:49+01:0027.02.2021|Kategórie: Edukácia|