Mali by sme vedieť a aj byť radi, že kvalita pitnej vody v našej krajine je mimoriadne vysoká. Tento fakt treba zrejme častejšie pripomínať, zvlášť v časoch narastajúcich negatívnych dôsledkov klimatických zmien. Milióny ľudí v rôznych oblastiach sveta nemajú k dispozícii čistú, hygienicky a zdravotne neškodlivú vodu. Naša slovenská vysoko kvalitná – čítaj čistá – pitná voda má viacero kvalitatívnych parametrov, pravidelne kontrolovaných hygienikmi aj vodármi. Dnes sa povenujeme jednej z fyzikálno-chemických vlastností vody a tomu, prečo je dôležitá a na čo všetko má vplyv. Čítajte, aká môže byť tvrdosť vody a jej účinky.
Čo je to tvrdosť vody?
Tvrdosť vody určuje koncentrácia minerálov vápnika a horčíka, ktoré sú v nej rozpustené. Tvrdosť vody na Slovensku je rozdielna v pomerne širokej škále podľa oblastí, kde sa nachádza jej zdroj. Závisí najmä od geologických podmienok lokality konkrétneho zdroja vody. Aktuálna vyhláška ministerstva zdravotníctva určuje odporúčané hodnoty horčíka a vápnika vo vode, ktoré by nemali byť nižšie, takto:
- horčík – 10 – 30 mg/l
- vápnik – viac než 30 mg/l
- vápnik+horčík (tvrdosť vody): 1,1 až 5,0 mmol/l
Jednotka mmol – milimol je tisícina základnej jednotky látkového množstva mol.
Odporúčané hodnoty sú žiaduce z hľadiska ochrany zdravia a ich prekročenie alebo nedodržanie nevylučuje použitie vody ako pitnej.
Rozdelenie vody podľa tvrdosti
Celková tvrdosť vody | mmol/l |
---|---|
veľmi mäkká | 0 – 0,72 |
mäkká | 0,73 – 1,43 |
stredne tvrdá | 1,43 – 2,14 |
dosť tvrdá | 2,14 – 3,21 |
tvrdá | 3,21 – 5,35 |
veľmi tvrdá | 5,35 a viac |
Podľa ostatného monitoringu tvrdosti vody sú v našej krajine:
- 4 okresy s prevažne veľmi mäkkou vodou
- 13 okresov má mäkkú vodu
- 35 okresov so stredne tvrdou vodou
- 24 okresov s tvrdou vodou
- 3 okresy, kde majú veľmi tvrdú vodu.
Monitoring podľa okresov je spriemerovaním dát konkrétnych odberných miest za celý okres. Hodnoty tvrdosti vody sa môžu líšiť napríklad aj v rámci jedného mesta, katastra či oblasti.
Viete, že…… parametre tvrdosti vody vo vašom regióne môžete zistiť na mape tvrdosti vody? Dokážete ju bez problémov vygoogliť a ak potrebujete presnejšie informácie, pýtajte si ich vo vodárenskej spoločnosti, ktorá vám dodáva pitnú vodu. Alebo „na hygiene“ – v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva, ktorý je v takmer každom okresnom meste.
Tvrdá voda je zdravá
Naša pitná voda vo verejných vodovodných sieťach je kontrolovaná viac ako balená pitná voda. Hygienici a aj vodári pravidelne kontrolujú desiatky kvalitatívnych ukazovateľov pitnej vody. Medzi prísne kontrolované biologické, mikrobiologické fyzikálne a chemické vlastnosti vody však nepatrí jej tvrdosť. Vyhláška týkajúca sa kvality vody určuje len odporúčané hodnoty vápnika a horčíka, ako látok vo vode žiaducich a tým pádom len monitorovaných. Minerálne látky spôsobujúce tvrdosť vody totiž nie sú – v primeranej miere – zdraviu škodlivé, skôr naopak. Sú potrebné najmä pre zdravý rast kostí, ale ovplyvňujú napríklad aj kvalitu zrážania krvi. Prítomnosť vápnika a horčíka vo vode je zo zdravotného a hygienického hľadiska nevyhnutná, tvrdšia voda je na pitie dokonca vhodnejšia ako menej tvrdá.
Tvrdá voda spôsobuje problémy…
… nie priamo ľuďom, ale našim „vodným spotrebičom“. Opravári automatických práčiek, umývačiek riadu a iných „vodných“ zariadení by vedeli rozprávať. Všade, kadiaľ tvrdá voda preteká, sa môže usadzovať vodný kameň – teda predovšetkým na niektorých kovových materiáloch. Nejde ale len o usadeniny vápnika a horčíka, ktoré upchávajú rozvody vody a zanášajú vnútorné súčasti spotrebičov. Ale aj o to, ako napríklad pri praní doslova atakujeme práčky a ich armatúry chemickými látkami, ktoré obsahujú prostriedky na pranie a aj zmäkčovače vody. A ako tým zaťažujeme nielen naše spotrebiče, ale aj životné prostredie. Je logické, že domácnosti v oblastiach s tvrdou vodou spotrebujú viac pracích a čistiacich prostriedkov, ako tam, kde je voda mäkšia. S nasadením odmäkčovacích prostriedkov to ale nesmieme preháňať.